Culinair

Razgrad mag dan niet zo bekend zijn als Sofia of Plovdiv, maar op culinair gebied biedt deze noordoostelijke Bulgaarse stad verrassend veel — vooral als je van authentieke, huiselijke smaken houdt. Hier is een uitgebreide blik op de culinaire cultuur van Razgrad, inclusief typische gerechten, eetgewoonten en lokale specialiteiten.

🍲 Typische gerechten in Razgrad en omgeving

De regio Ludogorie, waarvan Razgrad het centrum is, combineert Bulgaarse, Turkse en Balkan-invloeden. Hierdoor zie je gerechten die net wat anders zijn gekruid of bereid dan elders in Bulgarije.

🥘 1. Kavarma

  • Een stoofgerecht met varkensvlees of kip, ui, champignons en paprika, langzaam gegaard in een aarden pot (gyuveche)

  • Geserveerd met vers brood of rijst

🥟 2. Banitsa (variant uit de regio)

  • Warme deegsnack gevuld met witte kaas, eieren en yoghurt

  • In Razgrad vaak iets rijker of met extra kruiden zoals munt of peterselie

🍆 3. Imam Bayildi & andere Ottomaanse gerechten

  • Een overblijfsel van de Ottomaanse keuken

  • Gevulde aubergine met ui, tomaat en kruiden

  • Ook sarmi (gevulde wijnbladeren of kool) is populair

🧀 4. Sirene po shopski

  • Witte kaas gebakken met tomaat, ei, paprika en kruiden

  • Vaak geserveerd in een kleipot — heerlijk met een glas lokale wijn

🍞 Lokale producten & smaken

  • Brood: Zelfgebakken, vaak met sesam of maanzaad. Bij feestdagen is er pogacha, een zacht en rijk brood.

  • Kaas en yoghurt: Razgrad staat bekend om rijke zuivelproducten van lokale boerderijen.

  • Honing en noten: Veelgebruikte ingrediënten, vaak verkocht op de markt.

🥂 Dranken

  • Rakiya (huisgestookte brandewijn van druiven, pruimen of abrikozen)

  • Mursalski chai (Bulgaarse bergthee – weliswaar uit het zuiden, maar ook geliefd in het noorden)

  • Lokale wijnen uit het Donaugebied, minder bekend maar zeer drinkbaar

🍽️ Aanbevolen eetplekken in Razgrad

  1. Mehana Razgrad – Traditioneel Bulgaars restaurant in folklorestijl

  2. Kapitanovata Kashta – Een klassiek huis met lokale gerechten, soms livemuziek

  3. Modernere cafés & bakkerijen – Voor een snelle banitsa of zoete tikvenik (pompoenstrudel)

🎉 Culinair bij feestdagen

Tijdens grote feestdagen zoals Kerst (Koleda) of Pasen (Velikden) vind je unieke seizoensgerechten zoals:

  • Kozunak – zoet paasbrood met rozijnen

  • Gegrild lam met wilde kruiden rond Sint-Jorisdag (mei)


Afbeeldingen geleverd door Pexels
REBUILD INVEST BV - Kongostraat 1,  KUURNE- +32(0)486173413- BE
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website.